Naar de MS Stockholm in Alta - Reisverslag uit Alta, Noorwegen van Edith Oers-Velberg - WaarBenJij.nu Naar de MS Stockholm in Alta - Reisverslag uit Alta, Noorwegen van Edith Oers-Velberg - WaarBenJij.nu

Naar de MS Stockholm in Alta

Blijf op de hoogte en volg Edith

04 November 2024 | Noorwegen, Alta

Vanmorgen weer op tijd opstaan om vanuit Oslo voor de derde keer te proberen om Alta te bereiken. We hebben licht ontbeten om op tijd op het vliegveld te komen met de speciale shuttlebus. De eerste bus had al een stop gemaakt bij het Hotel naast ons dus helaas daar konden we weer niet in mee. De chauffeur heeft gelijk gebeld voor een tweede bus omdat er nog een mannetje of 20 stonden te wachten. Gelukkig binnen 10 minuten de tweede bus en daar gingen we weer terug naar de vertrekhal. Koffers ingecheckt en om 8:15 precies op tijd gingen wij de lucht in met een bijna vol toestel. Na iets meer dan twee uur zagen we de lange aanvliegroute naar het vliegveld van Alta, veel sneeuw, bomen en bergen. Dit keer geen berichten dat de wind te sterk was of dat we moesten uitwijken, GELUKKIG! Het is ons gelukt en om 10:30 uur staan we aan de grond en in de aankomst hal wachten 2 vertegenwoordigers van onze boot, Christian een Duitse jongeman en Bo, een Canadees. Koffers in de bagage trailer en wij met 10 personen in het busje. Om ons heen is alles lekker wit en de hopen sneeuw liggen netjes opgeduwd aan de zijkant van de weg. De tocht naar de haven is super kort misschien 10 minuten en daar ligt ons huis voor de komende 4 dagen aan de kade.

Snel aan boord met de koffers want ze staan te popelen om te vertrekken na zo’n nare start. Een korte introductie en kamer indeling en we zijn op weg. De zon komt hier op om ongeveer 7 uur maar gaat alweer om 15:00 uur onder dus niet meer zo heel lang licht en ze willen ons toch proberen de eerste zeedieren te laten zien. We varen vanuit Alta naar het noorden en komen in onze eerste fjord terecht waar we het zwaard van de eerst orka zien, het is een mannetje op zoek naar voedsel. Een tweede orka duikt op en even later zien we nog een kleinere maar die duikt snel weer onder. Net onderweg en nu al orka’s in het wild, machtig toch, daar kwamen we voor. De omgeving is prachtig met besneeuwde bergen om ons heen, al is het een beetje mistig maar toch kan ik hier van genieten. Dan de eerste “blows”, ja hoor, humpback whales, bultruggen, en wel een stuk of 12! De boot vaart nu langzamer om zo de voedende walvissen niet te storen terwijl zij aan het eten zijn. Bultruggen zijn eigenlijk de makkelijkste walvissen te herkennen aan de bult op hun rug en de zwart witte staarten als zij onderduiken. Ze blijven een tijdje boven zwemmen en blazen met z’n allen en we kunnen deze school mooi op de foto’s en film vastleggen. Dan duiken ze weer onder en zien wij ze niet voor 10 minuten, waarna ze weer met z’n allen een stuk verder weer opduiken. Ze zijn aan het voederen en in alle waarschijnlijkheid op de scholen haringen die hier momenteel zijn. Deze school bultruggen is de grootste die ze tot nu toe hebben gezien dit seizoen dus alweer een meevaller voor ons en de ellende van gisteren is gauw vergeten. Nog een aantal keren zien we een paar scholen bultruggen en nogmaals geen kleine, de meeste rond de 10 dieren. Dus voor onze eerste vaardag hebben we al meer dan 20-30 bultruggen gezien!

Als het licht verdwijnt en de nacht invalt houd ik het voor gezien en ga ik naar binnen om op te warmen. Het is best gek dat het om 15:30 helemaal donker is, maar nu begrijp ik ook beter waarom ze vanmorgen zo’n haast hadden.

We krijgen nog wat instructies voor wat betreft de veiligheid aan boord en een lezing over fotografie voordat we om 18:30 uur gezamenlijk aan tafel gaan voor het eerste diner. Ik moet zeggen dat de jonge kok goed zijn best heeft gedaan, het is heerlijk. We varen stevig door na het eten en gaan een stukje op open water wat wat schommelingen met zich mee brengt en de eerste slachtoffers van zeeziekte doemen al op. Om 21:30 uur meren we aan in Skavnakk een gehucht met een paar kleine huisjes waar we aan land kunnen om de benen te strekken. Frank heeft het wel gezien en kiest ervoor om het stapelbed op te zoeken en ik loop nog even een 15 minuten met een slakke gang langs het water in de sneeuw. Het is gelukkig niet koud en geen wind, dus misschien vannacht kans op Aurora Borealis, wie weet? Dan hou ik het ook voor gezien en kan morgenochtend wat uitslapen, want het ontbijt is pas om 7 uur!