Katten dag in South Luangwa
Blijf op de hoogte en volg Edith
24 Juni 2024 | Zambia, Luangwa
Vandaag was een hele speciale en gekke dag, die vol zat met katten groot en klein. Vanmorgen net uit het camp vertrokken en we zien als eerste drie jonge leeuwen, twee vrouwtjes en een mannetje die een beetje uitgelaten met elkaar lopen te dollen. Daarna even een kijkje genomen bij het luipaard van gisteren met zijn “kill” in de bosjes. Er is niet veel meer over van de baby puku behalve een poot en een stuk vel, de rest zit al in haar buik. Ze ligt er voldaan en rustig bij dus er is geen aaseter langs geweest die haar prooi heeft geprobeerd te stelen misschien omdat ze heel goed verborgen zat met haar lekkernij. Niet veel verderop lopen de 3 leeuwen weer langs de oever van de rivier op zoek naar hun ochtend snack. Leeuwen zijn gelegenheid jagers, dat betekend ze gaan gewoon lopen en kijken wel wat ze tegenkomen en of ze het de moeite waard vinden om te vangen. Ze jagen ook met meerdere dieren zodat ze hun prooi kunnen insluiten. Luipaarden daarin tegen moeten het zelf doen dus moeten ze veel geduld hebben en zorgen dat ze veel dichter bij hun prooi komen voordat ze toeslaan. Het slagingspercentage van een luipaard is dan ook ongeveer 60%. De 3 leeuwen komen een nijlpaard tegen die richting het water loopt nadat ze vannacht op het land heeft doorgebracht en ze besluiten om haar even flink te laten schrikken. Ze sluiten haar in zodat ze niet richting het water kan lopen en een van de leeuwen geeft haar een flinke tik op haar dikke billen. Ze staat boven de oever en de enige manier om van die vervelende leeuwen af te komen is om met haar dikke lijf een stuk naar beneden te glijden naar het water. Wij zitten in de auto en zien het voor ons gebeuren en ik moet echt bijna in mijn broek plassen van het lachen, zo iets komisch hebben we nog nooit gezien. We besluiten de 3 nu met rust te laten op hun verder strooptocht en rijden richting de hoge grassen. Binnen enkele minuten zien de “bush ogen” van Donald in de verte een tweede luipaard lopen en even gassen om hem van dichterbij te bekijken. Het is een volwassen mannetje en een stuk groter dan het vrouwtje dat wij daarvoor hadden gezien. Hij is aan de wandel om zijn ontbijt te zoeken en terwijl daar staan te kijken loopt hij onze richting uit. Steeds dichter en dichter bij, dus wij kunnen hem mooi bekijken. Als hij langs de auto loopt, echt zowat naast de auto, ruikt hij iets op de grond en stopt om dit nader te onderzoeken. Donald zegt “geen plotselinge bewegingen maken aub”. Dit was echt even een billen knijp moment voor Frank en Andrew want hij staat pal naast hun kant van de auto! De foto die hierbij staat is gemaakt met de telefoon van Frank zonder in te zoomen. De leeuwen en luipaarden hebben elkaar afgewisseld vanmorgen, te gek gewoon.
Na een heerlijke rust, lunch en douche, vertrekken wij weer voor de middag/avond gamedrive. Dit keer met alleen wij tweeën in de auto want onze medepassagiers vliegen terug naar huis vanmiddag dus zijn nu onderweg naar het vliegveld.
We gaan deze keer weer een andere richting uit vanuit het kamp en krijgen gelijk onze eerste giraffen te zien. We hebben tot nu toe alleen een giraf gezien in de verte maar nu staan er een stuk of 5 lekker te genieten van wat groene struiken. Deze giraffen zijn iets kleiner dan de gemiddelde Afrikaanse giraffen en komen alleen hier in South Luangwa voor.
We komen een collega gids tegen die met zijn auto naar een grasveld staat te kijken waar een kleine kudde kudu’s rustig staat te grazen. Hij verteld ons dat er een greppel naast loopt waar ze net een luipaard in hebben zien lopen, dus die is de kudu’s aan het besluipen. We rijden wat dichterbij de greppel en zien inderdaad het luipaard de kudu’s in de gaten houdt. We besluiten hier te blijven kijken in de hoop de aanval van het luipaard te zien. Zoals ik al eerder vertelde moet een luipaard veel dichterbij zijn prooi komen om succes te hebben met vangen. We blijven ongeveer 45 minuten kijken en wachten totdat de kudu’s die het luipaard nog steeds niet hebben opgemerkt steeds dichterbij de greppel komen. Maar het is alsof ze een voorgevoel hebben blijven ze net ver genoeg weg zodat het luipaard geen aanval kan doen. Wij zitten met spanning te wachten op die aanval maar helaas komt die niet, want de kudu’s komen niet dicht genoeg. Dus dan maar verder zoeken met het zoeklicht welke andere dieren we kunnen ontdekken. We zien vanavond wel 3 civetkatten, een slank klein roofdier met de kop van een kat, dus nog meer katten vandaag.
En dan opeens komen er weer katten in ons zoeklicht en niet zo weinig katten! Het is de Lion Camp troep. 6 gezonde leeuwinnen met 6 welpen, en nog twee leeuwen! Dus gelijk 14 leeuwen bij elkaar in het donker. Ze lopen wat, dan gaan ze weer rustig even liggen totdat de leeuwen die achteraan lopen weer bij hun aansluiten. Dan lopen ze weer verder en de welpen lopen er speels omheen. Ze zijn denken wij op zoek naar een maaltijd die ze tegen komen want het zijn veel monden die honger hebben.
Wat een bijzonder leuke en gekke dag hebben we vandaag gehad, kan onze laatste dag morgen deze nog overtreffen? Ik weet het niet maar we gaan het zien, deze nemen ze ons in ieder geval niet meer af!
25 Juni 2024 - 09:26
Lia:
Je schrijft dat het gisteren een leuke en gekke dag was.
Voor ons als lezers was dit een mooi en te gek verslag om te lezen.
Ik hoop dat jullie vandaag weer zo gaan genieten als gisteren.
25 Juni 2024 - 11:56
Johan En Bianca:
Wat zien jullie de dieren van zeer dichtbij! Die olifant, mooi maar ook spannend! Fijn dat jullie zo genieten, wij genieten mee op afstand! Nog een hele fijne reis met mooie momenten!
25 Juni 2024 - 20:22
Erna:
Jeeeetje wat een spannende momenten weer!!!
Wat geweldig dat jullie zoveel dieren weer van zo dichtbij hebben kunnen zien.
Het is niet te regisseren maar supergaaf voor jullie.
We kijken ook zeker uit naar het volgende verslag. Het leest als een spannend boek[e-1f44c][e-1f970][e-2764]️