Likoma Stad
Blijf op de hoogte en volg Edith
01 Juli 2024 | Malawi, Likoma Island
We gaan vanmorgen met Martin, de gids en Macdonald, de chauffeur na het ontbijt een toertocht maken over het eiland. Ja, we kunnen niet alleen zeggen dat we het strand hebben gezien hier. We gaan weer in de truck waar we ook mee zijn opgehaald over zandwegen en door het wat dorre landschap. Bij de meeste huisjes staan kleine stukjes land waar cassave planten groeien, cassave heeft maar weinig water nodig om te groeien en ze malen de wortels tot meel. Onze eerste stop is Katundu een tweetal huisjes waar ze oude glazen flessen verzamelen. Hiervan maken ze via een rolbuis gevuld met zand en water de stukken glas glad en maken ze er allerlei decoraties van zoals kroonluchters. Pure recycling dus en ze verdienen er ook nog aan. Er zitten ook nog dames kralen te borduren en jurken te naaien. Dit is een project opgestart door alleenstaande moeders om zichzelf te bedruipen. Inmiddels verkopen ze de producten via internet en verschepen deze over de hele wereld. Een goed initiatief dus.
We rijden verder naar de Sint Pieters Kathedraal een karakteristiek bouwwerk uit 1911 met een paar glas in lood ramen. Op zondag zijn de meeste dorpelingen in deze Anglicaanse kerk te vinden. Ze zijn ook zeer trots op een kruisbeeld dat gesneden is uit het hout van een boom die gestaan heeft in het dorp waar David Livingstone is overleden. Dan door naar de “Magic Tree”. Het verhaal luid dat hier een grote baobab boom heeft gestaan waar een klimplant omheen groeide en van de ene op de andere dag was de baobab opeens weg en de holle klimplant bleef over. De hoofdstraat is een lange wat rommelige zandweg met wat armoedige winkels waar producten van het vaste land worden verkocht. Twee keer per week komt er een ferry met voorraden en spullen van het vaste land en gaat er ook vis weer naar het vaste land. Ik moet toegeven dat ik niet zeker ben hoe ze deze vis vers houden?
Vanavond op onze laatste avond worden we getrakteerd op muziek door een lokale band die hun muziek speelt met als achtergrond een prachtige zonsondergang. De gids van vanmorgen, Martin, is de gangmaker van de band met zijn tamboerijn en hij houdt zeker van dansen en doet goed zijn best om iedereen te vermaken. Een heel leuk afscheid van ons verblijf hier op Likoma Island.
Nu weer inpakken na het eten want morgen gaan we om 11 uur beginnen aan de terugreis. We vliegen eerst met de Cessna weer terug naar Lilongwe, dan met Kenia Airways van Lilongwe naar Nairobi met een korte tussenstop in Nampula, Mozambique. En om 1 minuut voor middernacht van Nairobi met de KLM weer terug naar Amsterdam. Een lange reisdag weer voor de boeg morgen.
01 Juli 2024 - 22:18
Erna:
Toch nog een beetje cultuur gesnoven vandaag. Dat is heel iets anders dan wilde dieren spotten. Maar toch leuk dat julllie wat van het eiland hebben gezien. Met een muzikale afsluiting en een mooie zonsondergang.
Wij wensen julllie een voorspoedige terugreis en een behouden thuiskomst in Rotterdam[e-1f970][e-2764]️
02 Juli 2024 - 11:20
Lia:
Je schrijft dat je om 11 uur aan de terugreis gaat beginnen. Als alles volgens het tijdschema verloopt, zitten jullie nu dus in de lucht. Een heel vermoeiende dag, zo te zien.
Ik wens jullie goede en veilige vluchten, richting Amsterdam.