Puerto Ayora op Santa Cruz - Reisverslag uit Galapagos Islands, Ecuador van Edith Oers-Velberg - WaarBenJij.nu Puerto Ayora op Santa Cruz - Reisverslag uit Galapagos Islands, Ecuador van Edith Oers-Velberg - WaarBenJij.nu

Puerto Ayora op Santa Cruz

Blijf op de hoogte en volg Edith

19 November 2021 | Ecuador, Galapagos Islands

Puerto Ayora is de economische hoofdstad van de Galapagos en met zijn 20.000 inwoners de grootste stad. En als wij ‘s-ochtends opstaan liggen we in de haven met 30-40 schepen om ons heen en weer een beetje in de bewoonde wereld, toch weer even wennen na een week. We mogen door COVID-19 niet gaan shoppen in het stadje maar gaan vandaag met de bus het Hoogland van Santa Cruz bezoeken. We maken eerst een wandeling door een nevelwoud en krijgen uitleg over de vegetatie van dit gebied en lopen ook naar 2 sinkholes die ongeveer 150 meter diep zijn. Deze zijn gevormd toen er gas en lavastromen onder de oppervlakte vloeiden en er een soort luchtbel ontstond die ingestort is. Ze noemen deze de tweeling omdat het er twee zijn die dicht bij elkaar staan.

Dan door naar het dorpje Santa Rosa waar een natuurreservaat staat met reuzenschildpadden. Onderweg zien we in de velden naast de weg regelmatig reuzenschildpadden lopen want die hebben het prima naar hun zin in deze omgeving en ze gedijen hier goed. We krijgen natuurlijk uitleg over hoe ze hier de schildpadden populatie proberen te laten groeien en vermenigvuldigen. Ik heb nu geleerd hoe je de mannetjes kan herkennen. De mannen hebben allereerst een langere staart en hun onderkant is hol zodat ze makkelijker boven op de vrouwtjes kunnen kruipen om te paren. Heb ik nooit zo bij stilgestaan maar is eigenlijk heel logisch met zo’n rond schild.

Hier krijgen we een BBQ lunch geserveerd door de bemanning van ons schip, dus ze hebben al dat eten hier naartoe gebracht. Ze nemen geen enkel risico dat hun passagiers iets oplopen. Na de lunch bezoeken we nog een lava tunnel onder de grond en dan zie je pas hoe groot en hoog deze kunnen zijn, toch bijzonder om te bedenken dat hier hete lava door heeft gestroomd. Nog een bezoek aan Cabrera’s koffie en suikerriet plantage om te zien hoe zij dit op een ecologisch verantwoorde manier telen. Het sap van het suikerriet wordt hier ook gebruikt voor het stoken van hun eigen “moonshine” en we krijgen ook uitleg hoe ze dit doen en natuurlijk mogen we allemaal proeven, nou ja behalve ik dan, geen interesse in bijna pure alcohol.

Dan is het hoog tijd om weer terug te gaan naar het schip want er moeten COVID sneltesten gedaan worden voordat de Amerikanen aan boord morgen terug mogen vliegen en wij moeten inpakken want wij vliegen morgenmiddag terug naar Guayaquil vanuit Baltra en dan om 20:00 uur vanuit Guayaquil rechtstreeks terug naar Amsterdam met de KLM.

Dan is het alweer gedaan met deze vier keer uitgestelde vakantie. Maar wij hebben genoten en ik hoop jullie ook van de verhalen. Als we thuis zijn gaan we gauw aan het fotoboek beginnen en aan de film want we hebben weer mooie plaatjes en beelden!

• 27 November 2021 - 00:07

Lia:

Bedankt lieve vrienden dat jullie ons op papier mee hebben laten reizen op deze voor jullie fantastische reis.
    De foto's en films, daarvoor komen we zeer graag een keertje thuis kijken.

• 27 November 2021 - 14:48

Erna:

Heel erg bedankt voor de mooie reisverslagen en foto’s. Ook wij hebben hier heel erg van genoten xxx

• 27 November 2021 - 14:48

Erna:

• 27 November 2021 - 14:55

Chris:

Jullie hebben weer een hele bijzondere reis gemaakt.
    Heel fijn om de verslagen te lezen, dan heb ik een beetje het gevoel wat jullie hebben meegemaakt. En hele mooie foto's gezien.
    En ook vandaag heel scherp de foto van de schildpad met Frank.

Verslag uit: Ecuador, Galapagos Islands

Ecuador en de Galapagos Eilanden

Onze reis van april is omgezet naar augustus in de hoop dat wij dan wel kunnen vertrekken. De reis is nogmaals verzet naar april volgend jaar aangezien alle afvaarten zijn gecanceld ook voor augustus en misschien maar beter ook aangezien de situatie in Zuid Amerika momenteel alles behalve rooskleurig is!
De reis van augustus is ook niet doorgegaan en staat hij op april 2021 maar dat gaat volgens mij ook niet gebeuren. Dus nog steeds afwachten wanneer we kunnen gaan???
Voor nu staat de reis gepland van 4 november tot 20 november 2021 dus eerst naar Afrika in juli.

Dit keer gaan we richting Zuid Amerika. We vliegen naar Quito en na 2 dagen naar het junglestadje Coca met een fantastisch uitzicht over het Andesgebergte. Hier verblijven wij in het Napo Wildlife Center vanwaar we op ontdekkingsreis gaan in het regenwoud. Daarna gaan we naar Cotopaxi en het Quilotoa kratermeer.

We laten het vaste land achter ons en vliegen naar San Cristobal op de Galapagos waar we aan boord stappen van de Evolution om 8 dagen een aantal van de Galapagos Eilanden te verkennen. We eindigen de cruise op Santa Cruz vanwaar wij naar Baltra Eiland via Guayaquil weer terug vliegen naar Amsterdam. Iets meer dan 25 jaar geleden hebben we ook de Galapagos Eilanden bezocht en zijn zeer benieuwd naar de veranderingen.