Honden sleeën en de Sami
Blijf op de hoogte en volg Edith
09 November 2024 | Noorwegen, Alta
Vanmorgen na het ontbijt worden wij om 8 uur opgehaald om naar de Holmen Husky Lodge te gaan waar we ontvangen worden door een uiterst vriendelijke dame uit Finland die zeer goed Engels spreekt. We krijgen een special thermo overal, speciale warme waterdichte laarzen, een warme muts met oorkleppen en dubbel gewatteerde wanten want we gaan een rit van ongeveer een uur maken met een hondenslee op wielen. Als er veel sneeuw ligt is dit een slee op ski’s maar dat is nu nog te vroeg in het seizoen dus wielen. Nadat we goed zijn ingepakt voor de kou en de modder krijgen we een korte uitleg wat er allemaal gaat gebeuren, hoe we moeten instappen en dat we benen en armen binnenboord moeten houden voor onze eigen veiligheid en dan kunnen wij vertrekken. Onze Finse dame staat achter op en 7 husky’s zijn aangelijnd voor de slee. De honden blaffen enthousiast want het zijn werkhonden die houden van lopen en we gaan op pad. Er zijn verschillende routes die ze kan nemen en met commando’s geeft zij de leider van het span aan waar ze vandaag moeten lopen. De honden zijn aangelijnd 2-2-1-2 voor de slee en gehoorzamen goed. Als ze eenmaal lopen komen ze dan ook in een rustig ritme en zitten wij relaxed op de slee naast elkaar te genieten van de buitenlucht, de omgeving en de ervaring. Een paar keer stoppen wij tijdens de rit om wat foto’s te maken al moet het volgens de honden niet te lang duren anders worden ze ongeduldig. Lopen en trekken willen zij. Zelfs het zonnetje laat zich zien en de temperatuur is rond de 3 graden, wat een leuke ervaring is dit. Na dat uur in de slee komen we weer terug bij de farm en bedanken wij de honden door ze een aai en een knuffel te geven. We lopen nu naar de kennels waar al hun honden inzitten, ze hebben hier momenteel zo’n 125 husky’s van variërende leeftijden, de oudste is 12 en de jongsten zijn rond de 10 maanden. De jongsten worden opgeleid door de oudere honden en ook sociaal gemaakt want de bezoekers moeten ze allemaal kunnen aanhalen zonder problemen. We krijgen als afsluiting nog een lekker warm drankje en dan is het omkleden en worden we weer netjes teruggebracht naar ons hotel.
Vanmiddag willen we nog een excursie maken naar de Sami een nomadisch volk in Noorwegen. De Sami leven nog steeds van de rendierhouderij. Ze zijn vaak op pad zodat de rendieren gras kunnen grazen in de zomer en rendiermos tijdens de wintermaanden. Ze leefden in tenten genaamd lavvu, omdat ze deze makkelijk kunnen opzetten en afbreken als ze rondtrokken. De lavvu tenten hebben heel veel weg van de tipi tenten van de indianen. Slechts een deel van de Sami leeft nu nog een nomadisch bestaan en vaak alleen een deel van het jaar. Het houden van rendieren gaat nog steeds over van vader op zoon en zij hebben een eigen taal. Rendierhouders leven dus van de verkoop van rendierproducten. Het vlees wordt verkocht in heel Noorwegen en ook geëxporteerd, de huiden worden gebruikt om wanten, mutsen en schoenen te maken. Ook de hoorns, die ze trouwens elk jaar verliezen, worden gebruikt voor allerlei producten. We kunnen na het verhaal van de Sami nog kennismaken met de rendieren en deze voederen. Ik moet zeggen dat ze een stuk kleiner zijn dan ik had gedacht, echt niet het formaat van een eland. Deze excursie was niet echt heel speciaal maar toch leuk om te doen als afsluiter van onze vakantie.
Vanavond voor het eten krijgen we buiten op het terras nogmaals het noorderlicht te zien maar minder spectaculair dan gisteren, veel groen en minder kleuren. Dat was het weer voor deze korte vakantie want morgenmiddag vliegen wij terug via Oslo naar Schiphol. Deze vakantie heeft onze verwachtingen overtroffen zeker wat betreft de orka’s en de walvissen dus reizen wij blij en tevreden terug naar huis. Dank voor het lezen en de commentaren en tot de volgende reis, wat en waar naar toe weten we nu nog niet.
10 November 2024 - 01:13
Lia:
Mooi verslag weer. Deze husky's op de foto zien er anders uit dan het ras wat ik hier ken. Husky's zijn fantastische honden, maar zeer eigenzinnig. Een nichtje van mij had er 3 en die gingen regelmatig voor de kar, door de duinen naar het strand.
Jullie hebben in deze "voor jullie doen" korte vakantie best wel heel veel gezien en meegemaakt.
Goede reis terug en tot ziens volgende week,
10 November 2024 - 17:36
Erna:
Wat hebben jullie in korte tijd mooie herinneringen kunnen maken.Genoten van jullie prachtige belevenissen . Heel mooi geschreven ook weer!!!En ook schitterende foto’s [e-1f44c]
Een goede terugreis gewenst. Dikke knuffel van ons[e-1f970][e-2764]️