Laatste dag in Mahale Greystoke - Reisverslag uit Ruaha, Tanzania van Edith Oers-Velberg - WaarBenJij.nu Laatste dag in Mahale Greystoke - Reisverslag uit Ruaha, Tanzania van Edith Oers-Velberg - WaarBenJij.nu

Laatste dag in Mahale Greystoke

Blijf op de hoogte en volg Edith

18 Juli 2021 | Tanzania, Ruaha

Vannacht om ongeveer 2 uur heeft Frank knauwen gehoord naast onze kamer, wat blijkt het waren bushpigs die hier in de nacht door het kamp lopen. Flavio, half Italiaans half Duits, de manager van het kamp heeft zijn onderkomen naast die van ons en heeft 10-15 bushpigs weggejaagd vannacht want hij kon niet slapen van de herrie die ze maakten.

Vanmorgen dus weer gereed voor de zoektocht naar de chimpansees zitten we om 8 uur aan het ontbijt, zullen ze vandaag iets dichter in de buurt zijn? Gelukkig krijgen we om 9 uur door dat het idd het geval is dus daar gaan we dan achter Mattias aan het bos in. Ze hebben er flink de pas in vandaag dus ik vraag of hij wat langzamer wil lopen want dit tempo hou ik niet lang vol! Het tempo wordt aangepast en nu krijgen we tijd om een beetje om ons heen te kijken ipv als razende roelanden achter elkaar aan te lopen. We horen de geluiden van het bos en veel vogels maar jammer genoeg zien we ze niet ze zullen hoog in het gebladerte zitten.

Na 45 minuten lopen, op en neer, horen we geritsel in de struiken links, en ja hoor daar komt een eenzame chimp uit de struiken achter ons lopen en vervolgens klimt hij in de boom aan de andere kant van het pad en begint aan zijn ontbijt, mooie groene bladeren. Nog 15 minuten later horen we wat geschreeuw en komen 3 van zijn vrienden hem gezelschap houden.

We kunnen nu uitgebreid kijken hoe twee vrienden elkaar aan het vlooien zijn, ze hebben totaal geen last van ons, maar luisteren wel degelijk of zij het geluid van andere chimpansees horen.

We wachten nog een tijdje want er schijnen nog een paar chimpansees aan te komen, we horen ze roepen op afstand. Het is inmiddels al wat later en warmer aan het worden dus tijd om weer terug te lopen richting kamp. Door de warmte en vochtigheid is het lopen best intensief en mijn bril heb ik maar afgedaan want hij glijdt lekker van mijn neus.

Vanmiddag zijn we nog van plan de laatste keer een boot cruise te maken om 16:30 uur om ons verblijf hier af te sluiten. Tijdens ons rust uurtje is de wind opgestoken en is er een soort branding ontstaan op het strand, ook zien we witte kopjes op het meer. De boot die voor anker ligt in het baaitje gaat heftig op en neer, zullen ze met deze wind vanmiddag nog uitvaren? Nee dus, dan moeten we ons maar vermaken op dit prachtige witte strand in de strandstoel met een “sundowner” drankje in de hand, is zeker ook geen straf!

Nog een keer verzamelen wij allemaal rond het vuur en krijgen wij te horen hoe laat en wanneer iedereen klaar moet zijn voor vertrek morgenochtend. Alle gasten vertrekken morgen en gelukkig voor hen krijgen zij weer 11 gasten ervoor terug. Het seizoen begint goed te lopen voor hen gelukkig, want het is best moeilijk geweest het afgelopen jaar met zo weinig gasten. Het is weer een prachtige vakantie geweest in de Tanzaniaanse bush waar we wat langer op hebben moeten wachten, maar wat hebben we genoten.

Morgen een vlieg dag om weer in de bewoonde wereld te komen, n.l. Dar Es Salaam. We hebben nog 3 nachten voor de boeg voordat we echt terug moeten vliegen in een Hotel aan de Indische Oceaan. Of we het aandurven om ons in de drukte van een stad en markt te begeven besluiten we de komende dagen wel. En na vier dagen zonder WiFi zal ik onze ervaringen hier in Mahale posten zodra het mogelijk is, en hebben jullie weer wat te lezen en wat foto’s te bekijken.

• 19 Juli 2021 - 16:29

Lia Rook:

Als ik naar de datum kijk, moeten jullie nu in Dar Es Salaam zijn. Heel veel plezier de komende dagen. Take care.

• 19 Juli 2021 - 16:58

Patty:

Dank voor de mooie foto's. En goede reis straks terug

• 19 Juli 2021 - 17:57

Denise:

Hele mooie ervaring om de chimps te zien en prachtige foto’s. Lijkt zo dicht bij en dat was waarschijnlijk ook zo!

• 19 Juli 2021 - 19:05

Timo:

Wat een geweldig avontuur weer!
    Straks thuis lekker op de afterburner het fotoboek en de film samenstellen tijdens een sundowner aan de Maas.
    Goeie reis terug en tot gauw!