Schildpadjes uitzetten op het strand van Sukamade
Blijf op de hoogte en volg Edith
22 Oktober 2018 | Indonesië, Sukamade
Al was het best heet in onze barakken toch weer plezier gehad met z’n 4-en in één kamer. Wij dachten even verlost te zijn van de moskee maar nee hoor om 4 uur begonnen ze weer te roepen. Alles went dus omdraaien en verder slapen tot half 6, kleren aanschieten en lekker koffie en thee voordat we weer in de Jeep stappen om naar het strand te rijden en de baby schildpadjes op te halen om ze uit te zetten. Onderweg zien we dat de aapjes ook al wakker zijn en die springen van tak op tak.
We krijgen een emmertje met ongeveer 12 baby schildpadjes en lopen weer 700 meter richting hetzelfde strand van gisteravond. De Duitse groep heeft ook een emmertje met babies gekregen en zijn al druk bezig ze één voor één richting het ruwe water te sturen. Wij gaan wat verder op het strand staan en doen hetzelfde om beurten, wij hopen dat dit ook bijdraagt aan de opbouw van deze zeeschildpadden, ze komen n.l. terug waar ze geboren zijn op de een of andere manier. De ranger verteld ons dat maar één op de duizend het haalt tot een volwassen dier. Het is net National Geographic als we de kleintjes volgen naar de branding, en dan een paar grote golven en ze zijn verdwenen de wijde zeewereld in!
We horen dat er iets verderop vanmorgen een schildpad eieren heeft gelegd, dat is even boffen, en natuurlijk gaan we kijken terwijl de rangers de eieren uit het gat halen om ze veilig te stellen in hun speciale broedplaats. Er zijn al een aantal open en kapot want de wilde zwijnen zijn er dol op, en die zijn al even langs geweest. Toch weten ze er 59 te redden. We lopen terug naar de jeep en kijken nog op de speciale broedplaats hoe ze geregistreerd worden en teruggeplaatst worden in een kuil in het speciale zand. Tussen nu en 45-60 dagen komen ze uit en dan worden ze weer net als die van vandaag uitgezet in zee. Ik mag nog onze vangst aan eieren onder het zand begraven en de ranger vraagt nog of ik 2 maanden wil blijven om over deze kleintjes te waken?! We hebben geluk gehad en hebben alle stadia van deze zeeschildpadden kunnen zien en dat is natuurlijk niet altijd gezegd want het blijft de natuur.
Dan terug naar onze slaapplaats van vannacht voor het warme Indische ontbijt met een korte stop in een lokale rubber fabriek waar het hele proces nog op de oude manier gedaan wordt met de oude machines en mensenhanden. Tassen en fotospullen weer in de Jeep en dan nemen we afscheid van Sukamade en rijden dezelfde onverharde weg weer terug naar Kalibaru met een tussenstop op een prachtig uitzichtpunt. Bye bye baby turtles, het gaat je goed!
Weer terug in Kalibaru, in onze verblijfplaats, Margo Utomo Eco Lodge, aangekomen eerst gauw lekker een warme douche en het stof en zand afspoelen en eten we nog een lichte lunch voordat er een paar mensen lekker even rusten om wat slaap in te halen en alle indrukken te verwerken.
Morgen vertrekken we uit Kalibaru via Banyuwangi en de overtocht met de ferry naar Bali.
22 Oktober 2018 - 16:36
Timo:
Gaaf hoor! Mooie trip weer met veel variatie en gezelligheid. Die schildpadden zijn ook wel retecool. Frank in camouflagebroek op het strand om ze vast te leggen, volgende keer ook even een kaki shirt aan ;-)